Leef jij voor de liefde?

Een tijdje geleden kreeg ik een lezersbrief:

Lieve Julie,

Ik vind dat ik je zo mag noemen, want ik ben 75 en zou je grootmoeder kunnen zijn. Ik lees je columns steeds met veel interesse en soms denk ik ‘yes’ en bal mijn vuist. Het is de eerste keer dat ik iemand schrijf zoals nu. Maar ik zit in een goede vibe en heb de moed om te vragen om eens te babbelen. Gezien mijn ouderdom heb ik veel te vertellen.

Vriendelijke groeten, A. 

Een paar weken later drink ik koffie met A. Ze is een mooie vrouw met kort grijs haar en draagt bordeaux rode lippenstift. Ze zegt: ‘Mijn man is zeven jaar geleden overleden. Ik mis hem, maar ik heb nog zin in de liefde. Ik heb zin in een man. Er heerst een enorm taboe op oudere vrouwen die verlangen naar intimiteit. Ik kan er met niemand over praten.’

Ik vertel haar dat ik afgelopen donderdag in De Standaard een artikel las over ouderen die samen willen sterven. Voor velen lijkt dat het toppunt van de romantische liefde: in elkaar verstrengeld naar de hemel. ‘Hoe zie jij dat?’ vraag ik haar.
‘Liefde kan ook een uitvinding van een nieuw leven zijn.’
‘Heeft je man je moed ingesproken om verder te leven toen hij stierf?’
‘Mijn man is onverwacht gestorven na een operatie. Hij zou wakker worden, maar hij heeft het niet gehaald.’
‘Er was dus geen afscheid?’
‘Nee, maar een paar weken voordat hij is gestorven heeft hij me heel innig vast gehouden. Misschien wist hij dat hij binnenkort zou sterven. Ik voelde zoveel liefde. Alsof al de liefde die we de voorbije jaren hadden beleefd, geconcentreerd zat in één omhelzing.’
‘En nu wil je verder gaan?’ 

‘Mijn shiatsu-masseur zegt dat als je je geliefde verliest, hij pas na zeven jaar uit je cellen verdwijnt. Het duurt lang, maar je moet geduld hebben. Verdriet ebt weg uit je lichaam. Dat is een machtig gevoel, Julie. Plots krijg je weer zin in het leven.’ 

Ik zeg dat ik haar levenslust bewonder en vraag: ’Leef jij voor de liefde?’

‘Liefde gaat niet alleen om het leven, het gaat ook om iemand te laten sterven. Na de mislukte operatie heb ik mijn man laten gaan. Ze hadden hem nog kunstmatig in leven kunnen houden, maar dat wilde ik niet. De dokter zei me: ‘dat is echte liefde.’ Ik ben die dokter dankbaar voor haar woorden op dat moment. Verder weet ik niets over de liefde. Ik weet alleen dat ik er in elke vezel van mijn lijf naar verlang. Elke keer opnieuw.’

Afbeeldingsresultaat voor an sophie kesteleyn fotografe

Beeld: An-Sofie Kesteleyn

Deze column verscheen op 27/5/19 in De Morgen

2 gedachten over “Leef jij voor de liefde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s