Vrijgevochten vrouwen zijn gevaarlijk

Vrijdag staken de vrouwen voor gelijke rechten. Zelf staak ik niet, maar richt ik mij tot de media. Het is verontrustend hoe vrouwen nog dagelijks vanuit een zwakke positie in beeld worden gebracht.

Een voorbeeld: ik kreeg onlangs een recensie voor mijn theatervoorstelling. Hij schreef dat er “toch vooral veel vrouwen in het publiek zaten” en “dat er wel werd gelachen om mijn grappen, maar toch vooral door vrouwen”. Vorige week las ik in deze krant een artikel over de popster Billie Eilish. Ook hier schreef de recensent dat Eilish een vooral “jong, vrouwelijk publiek lokt. Zij konden zelfs voor een leeg podium amper enthousiast gekrijs onderdrukken.”

Wordt ooit geschreven dat vooral mannen aanwezig zijn op een concert of theatervoorstelling? Wordt ooit geschreven dat vooral mannen om grappen lachen? Wordt ooit over mannen geschreven dat ze het ‘krijsen’ niet kunnen ‘onderdrukken’? Als vrouwen schreeuwen, worden ze afgedaan als hysterische fans. Mannen zijn gewoon man. Man zijn is de norm. Mannen zijn in control.

Een ander voorbeeld is het artikel over de Nederlandse artieste Merol in deze krant. Merol zingt: “Hou je bek en bef me.” Alarm! Mannen zingen al jaren over
bitches en pussies, maar dit nummer wordt ‘voorzichtig’ opgepikt. Merol zingt over beffen en wordt gebombardeerd tot ‘franke feministe’. Zelf zegt ze: “De woorden kwamen gewoon mijn hoofd binnen gewaaid.”

Vrouwen die zingen over hun verlangen, zingen niet zomaar. Ze worden bestempeld als rebels, frank en expliciet.

In Rwanda heb ik veel mannen en vrouwen geïnterviewd over feminisme. Een man zei me: “Ik ga je eerlijk zeggen dat ik bang word van vrouwen die voor zichzelf opkomen. Zeker als ze geld hebben. Women with power, it’s so scary. They feel like the Messiah!”

Vrijgevochten vrouwen zijn gevaarlijk.

Hoe kun je een eigenzinnig, vernieuwend en onbevreesd levenspad bewandelen als alles wat je doet wordt gerelateerd aan je vrouw zijn?

Elke keer weer. Hoe is het om als vrouw ambitieus te zijn? Om als vrouw grappig te zijn? Om als vrouw geld te verdienen? Om als vrouw zin te hebben in seks?

Stop met die vragen. Belicht de vrouwelijke kracht. Vrouwen die iets ondernemen, tegenspreken of opkomen voor hun genot zijn geen aliens.

En toch hoor ik zo vaak: ‘Wees voorzichtig’, ‘Ga niet in conflict’, ‘Stop erover te schrijven’. ‘Te veel verlangen schrikt de man af. Laat hém maar jagen’, ‘Als je te moeilijk doet op je werk, zal je niet meer worden gevraagd’.

Met andere woorden: als ik voor mezelf opkom, ga ik failliet. Als ik mezelf ben, ben ik desastreus. Ik ben een bedreiging. Eenzaam en alleen.

Het werk neerleggen is niet genoeg. Wees desastreus. Wees ongehoorzaam. Laat jezelf horen. Be a badass!

Afbeeldingsresultaat voor alma lopez

Beeld: Alma Lopez

Deze column verscheen op 6/3/19 in De Morgen

Een gedachte over “Vrijgevochten vrouwen zijn gevaarlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s