Nymfomane

Ik lees maandag in deze krant over het betoog ‘We should all be feminists’ van Chimamanda Adichie. “Mannen moeten partners worden in de strijd voor gelijke rechten.”

Zelf vind ik mannelijke feministen bijzonder sexy. Ze getuigen van moed en een open blik als ze naar me luisteren in de zoektocht naar gelijkwaardigheid. Ik ben alleen bang dat mannen mijn vrijgevochten verlangens niet altijd leuk vinden. Of toch zeker niet sexy.

Een voorbeeld: ik sta in mijn keuken met een man. We zien elkaar al enkele weken maar we hebben nog geen seks.
Ik zeg: “Ik heb zin om met je te vrijen en wil dat niet meer verstoppen.”
Hij zegt: “Je gaat te snel.”
“Het is toch niet normaal dat je in mijn bed ligt en niet wil?”
“Hangt ervan af wat je normaal vindt.”

Er valt een heel ongemakkelijke stilte.

Hij wordt boos: “Moet je hier nu echt over praten? Nu is er nog meer druk. Ik ben bang dat ik je niet kan geven wat je wil.”
“Maar dat kan je toch nooit weten? Liefde is risico nemen.”
Hij denkt even na: “Een vriend van me zegt dat jij een nymfomane bent.”
Ik verslik me in mijn glas wijn: “Excuseer?”
Ik kom bij en zeg: “Dus omdat ik zin heb in seks, ben ik een nymfomane?”
“Je schrijft zo veel over mannen. Het lijkt alsof je bed overbevolkt is. Ik wil niet een van de velen zijn. Ik wil niet dat je me consumeert.”

“Ik ben inderdaad al met mannen naar bed geweest. Moet ik hiervoor gestraft worden? Er zijn ook veel momenten dat ik hier alleen lig. Oké, er zijn pieken. Maar over het algemeen is mijn bed echt héél dunbevolkt. Zo dunbevolkt dat je bij momenten van een zeer dreigende, verontrustende krimpende onderpopulatie kan spreken!”

Ik ga te rade bij mijn vriendin Manon. Manon is transgender en was vorig jaar nog een man. Ze zegt: “Ik werk in de bouw en merk dagelijks dat het me als vrouw meer moeite kost om leiding te geven. Wat bedoelt hij met nymfomane? Een leading lady met gezonde driften?”

“Hij is bang dat ik hem wil consumeren.”
“Dus consumeren is een exclusief mannenrecht?”

Beyonce zingt: “We say to girls: you can have ambitions, but not too much.” Ik vraag me af: We can have (sexual) desires, but not too much?

Of moet ik me wat zachter opstellen? Feminisme gaat tenslotte ook over een liefdevolle ontmoeting met de ander. Ik jaag ze alleen maar weg.

Zelf vind ik mijn verlangens heel redelijk, maar de conclusie is: ik lig weer in een leeg bed. Ik doe het licht uit en trek me op aan de quote van Charlotte Gainsbourg uit de film Nymphomaniac: “Ik hou van mezelf én van mijn begeerte.”

Afbeeldingsresultaat voor nymphomaniac stacy martin orgasm

Charlotte Gainsbourg in Nymphomaniac

 Deze column verscheen op 27/2/19 in De Morgen 

Een gedachte over “Nymfomane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s