Nieuwe maan

Ik ben met K. op het concert van Balthazar in Berlijn. K. stelt me voor aan zijn vriend, Jochen Arbeit. Jochen vertelt dat hij K. leerde kennen op de dansvloer. Hij vond dat K. op zo’n bizarre, aparte manier danste dat hij op hem afstapte af en vroeg: ‘wie ben jij?’ Sindsdien zijn ze vrienden.

Ik zeg: “Oké. Boeiend. Dus jij stapt op iedereen af die je aantrekkelijk vindt?”

Jochen zegt: “Ja, dat is toch logisch? Volg je instinct. Stap op alles af wat je aantrekt. Het maakt je leven magisch.”

Balthazar kondigt het laatste nummer aan. K. zegt: ‘Laten we naar voren lopen. nú.” Als euforische zotten lopen we in een overvolle concertzaal naar voor. Iedereen maakt plaats. Echte aantrekking wordt aangemoedigd door de omgeving.

We staan nu op de eerste rij, hebben bijna oogcontact met Balthazar en dansen op Do Not Claim Them Anymore.

Daarna drink ik wodka met K. in de backstage en zeg: “Mijn probleem is dat er te veel aantrekking is. Ik voel zoveel liefde en lust. Voor het leven, voor mannen. Het voelt diep en tegelijkertijd zo willekeurig aan. Ik heb soms vijf keer per dag zin om tegen iemand te zeggen: ‘Hey, zullen we een leven opbouwen? Voor eeuwig. Daarna zien we wel.’
Tegen jou bijvoorbeeld. Of tegen vreemden. Tegen de man in de metro, de man die een bosbessen-smoothie drinkt in een bar, de man op een bankje in het park.”

K. zegt: “Het is normaal, Julie. Mentaal kan jij wel alleen zijn, maar een lichaam van een 31-jarige vrouw schreeuwt om aangeraakt te worden, te vrijen. Dat is de natuur.”

Oké, er zit een beest in mij. Een beest dat me in deze backstage leidt naar weer een andere man. Ik zeg hem dat we contact moeten houden. Misschien kunnen we afspreken rondom een natuurfenomeen. De nieuwe maan. Hij zegt: “We komen elkaar wel tegen. Echte aantrekking wordt aangemoedigd door de omgeving.”

De volgende dag zit ik met een gigantische kater in een koffiebar met K. Er zit weer een vreemde man een bosbessen-smoothie te drinken die ik ten huwelijk wil vragen. Ik zeg: “Alles gaat zo traag.” K. zegt dat hij het contact met mij intens vindt. Het gaat diep, maar hij is bang dat hij een van de velen is. “Soms voelt het alsof ik gewoon wat documentatiemateriaal voor je columns ben.” Ik zeg: “De columns zijn fictie, het zijn zinnen die ik hoor, gedachten die ik denk, die ik in een nieuwe volgorde zet. Dit is echt.”

We stappen naar buiten. We zien witte vogels richting de maan vliegen.

Eén van ons zegt: “Dit is een magische dag.”

Afbeeldingsresultaat voor vivre sa vie je t'adore godard

Vivre sa vie, Godard

Deze column verscheen op 18/2/19 in De Morgen

 

2 gedachten over “Nieuwe maan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s