King Kong Theory

Virginie Despentes schrijft in haar boek King Kong theory bevrijdende woorden over wat het betekent om een vrouw of man te zijn. ‘Vrouwelijkheid’ betekent schattig zijn, vriendelijk lachen maar niet te luid lachen, slim zijn, maar niet slimmer dan je man. Met plezier een taart bakken, maar de discipline hebben om niet te veel te eten. Niet dik worden. Carrière maken, verantwoordelijkheid opnemen voor je gezin en toch geen slaaf van je huishouden zijn. Eeuwig jong blijven zonder chirurgische ingreep.

Mannelijkheid betekent: zuipen, reizen, de wereld verkennen, poen verdienen en met iedereen naar bed willen. Despentes schrijft: ‘Alles wat leuk is, is mannelijk.’

Maar man zijn betekent ook: altijd de eerste stap zetten, presteren in bed, genoeg geld verdienen zodat je de knapste vrouw kan krijgen, niet wenen, moedig zijn, je vrouwelijkheid verbergen, je bent toch geen homo?

Ik was gisteren in Théâtre de la Toison d’Or in Elsene waar de tekst King Kong theory werd opgevoerd. Tijdens het nagesprek zei een man: ‘Ik dacht altijd dat feministen zich tégen mannen keren. Maar dit gaat ook over mij. Over hoe ik een man kan zijn en hoe ik me kan bevrijden van het stereotiepe beeld van wat mannelijkheid is. Dit is geen feminisme, maar humanisme.’ Een vrouw op de derde rij zei: ‘Het betekent zoveel voor me dat jullie me bewust maken van de rol die me dagelijks opgelegd wordt. Nu kan ik me bevrijden. Dank u.’ Ze bleef maar dank u zeggen. Het ontroerde me en ik zag dat de vrouw naast me ook tranen in haar ogen had.

Mijn moeder had vorige week een afspraakje. Bij het derde glas wijn zei de man: ‘Als jij 10 kilogram minder zou wegen, zou je een echte babe zijn.’ Mijn moeder was in shock, maar gaf geen weerwoord. Hij ging maar verder: ‘Ik zou graag dit weekend met je lunchen in brasserie het Paradijs in Kessel. Ik wil dat je een rood kleedje draagt, je nagels zwart lakt en een panty draagt.’

Een uur voor de lunch belde mijn moeder af: ‘Het zal niet lukken, ik heb ongelofelijk veel hoofdpijn.’

Ik mailde de redactie van De Standaard onlangs met de booschap: ‘Ik zou graag een column over ‘vrouw zijn’ schrijven. Wat gebeurt er als je niet meer handelt binnen het opgelegde kader? Een vrouw die leiding geeft zonder ‘man-boss’ te zijn, die alleen reist, die misschien geen kinderwens heeft, die niet wacht tot ze wordt verleid, die zélf kiest, die zelf bepaalt hoe ze eruit ziet, die wil vrijen met alle seksen, die onderhandelt, die ruimte opeist, die brutaal is, die zelf haar woorden kiest, en ook nog eens poen wil scheppen. Vooralsnog is er geen ruimte.

king kong

4 gedachten over “King Kong Theory

 1. Ook weer eentje die ik al in de Standaard had gelezen. Erg raak. En die date van je moeder, die had ze gerust mogen laten zitten zonder afbellen. En wanneer hij dan belt zeggen dat ze bezig is met afvallen.

 2. Alweer een zalige tekst. Eentje om in te kaderen
  (reactie van een vrouw die te oud is om nog naar intimiteit te mogen verlangen en er zich geen bal van aantrekt).

 3. In shock zijn, zonder weerwoord, dat overkomt iedereen wel eens, maar blijven hangen in morele verontwaardiging geeft slechte communicatie. Ik veronderstel, ik hoop, dat in dit geval die ongelooflijke hoofdpijn niet het signaal van een groeiende hersentumor was.
  Gewoon zeggen dat men geschokt was omtrent die babe-opmerking. Of dat men niet geilt op krijgen het krijgen van opdrachten en dat men mannen die zich zoiets permitteren na een derde glas eigenlijk lomp en achterlijk vindt zou een mogelijk antwoord kunnen zijn.
  Of was het de kleur van de nagels? Wie weet het zeker? Die leugen is passieve agressie die alles status quo laat.
  Brutaliteit hoeft niet in de dagelijkse omgang maar bij assertiviteit wint iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s