Meisjes

Het was première van onze theatervoorstelling geweest, we waren dus aan het feesten en ik zat om zes uur ’s morgens in het frituur. Ik bestelde een bicky cheeseburger en een friet speciaal. Ik sprak met een man die zich voorstelde als ‘de baas van heel dit spel hier.’ Ik zei dat hem dat het hier een prachtige zaak was en hij knalde een fles rozé Laurent Perrier Champagne open.

Een vriend van me, B., zat over me. Hij was zo dronken dat hij de eetresten uit het frituur opvrat. Ik vond het hilarisch, ik deed mee, en zo kwam het dat we om de beurt een hap van een koude frikandel namen.

De frituur-uitbater schonk nog meer champagne in en het gevolg daarvan was dat zijn handen de hele tijd over mijn been gleden. Ik zei hem dat B. mijn lief was en dat B. echt heel jaloers was. Hij geloofde het niet omdat B. alleen maar op zoek was naar eetresten.

B. en ik gingen naar de Charlatan, daar probeerde ik hem te kussen en hij weigerde. Ik dacht dat het nu wel tijd was om naar huis te gaan maar hij stelde voor om nog koffie te drinken.

Ik zei: ‘Zou het nu kunnen dat ik je net probeerde te kussen?’ Hij zei dat hij vrouwen die hij echt wijs vindt niet meteen terugkust. Ik vond het een onbevredigend excuus en volgens mij hij zelf ook want nog geen twee minuten later lag hij te slapen op het tafeltje in de koffiebar. Ik keek naar een oude man met een koffie verkeerd, hij was zeker al in de 90 en er kwam lichtbruine kwijl uit zijn mond. Ik zei B. dat we jong waren, dat we er nu van moesten genieten, maar hij werd niet wakker.

Ik had dus niets te doen, speelde wat met mijn telefoon en vroeg me af of er al een journalist over mijn theatervoorstelling had geschreven. Ik vond een twee sterren recensie. Mijn stuk over de liefde had geen dynamiek, bleek oppervlakkig omdat ik niet ‘tot de complexiteit van een relatie weet door te dringen.’

Misschien was dat wel de reden dat ik een uur later stomdronken in een studentenhuis belandde bij vrienden van B. Er was een meisje van rond de 20 dat maar lijnen coke bleef snuiven. Ze had bruine krollen, felgroene ogen en op haar trui stond ‘Fear everything do nothing.’ Ik zei: ‘je weet toch dat het exact het omgekeerde is?’ Ik kreeg geen antwoord en viel in slaap op de tafel.

Het meisje nam mijn hand, leidde me naar een zetel en legde een dekentje over me heen. Ik lag nu te slapen op een zetel in één of ander studentenhuis en kon niet meer bewegen. ‘Ik wil vrijen’ dacht ik ‘ik wil zo graag vrijen.’

Toen ik wakker werd hoorde ik het meisje mee zingen met het liedje 4 your eyez only van J. Cole. Het had iets aandoenlijks, ja ze ontroerde mij en ik vond het mooi toen ze mee rapte: ‘I might be low for the moment, but I will bounce back.’

Ik stond op, nam de trein naar huis en contacteerde een man in wie ik zin had, dat deed ik zo – ik stuurde: ‘ik heb zin in seks met jou.’ Voor de zekerheid gebruikte ik het woord ‘seks’ omdat hij volgens mij bang is van het woord ‘vrijen’. Hij denkt dat ik een romanticus ben. Hij denkt dat ik iets wil van hem, dat hij me niet kan geven. ‘Wat is je fantasie?’ vroeg hij.

Ik wilde dat hij stopte met praten en langs kwam.

Hij kwam binnen zonder iets te zeggen, kuste me en als ik een romanticus was geweest zou ik durven zeggen dat het iets teders had. Na de seks hadden we nog een kort gesprek. Hij zei dat hij niet verliefd op me was en het ook nooit zou  worden.

Ik zie deze man graag, niet op een romantische manier, niet in de zin dat ik een relatie met hem wil. Ik zie deze man graag omdat hij daarstraks in mijn bed lag en me kust hoe ik het wil. Ik zie deze man graag maar zal hem de volgende keer weer vragen om wat minder te praten.

‘Ik dring niet door tot de complexiteit van relaties.’ Meer zelfs, er staat voor mij een muur die ik probeer open te breken. Ik heb er al van alles tegen aan gesmeten: verleiding, spelletjes, liefdesverklaringen, oprechtheid enzoverder. Maar ik dring niet door. Ik – dring – niet – door.

De volgende morgen krijg ik telefoon van B. Zijn voorbije 24 uur waren verrukkelijk geweest. Hij had nog een meisje in het studentenhuis leren kennen. Ze had eigenlijk een vriendje maar zou het waarschijnlijk zo snel mogelijk uit maken. De klik was er. De seks ook. Zo zie je maar hoe makkelijk het soms kan gaan.

En ik wandelde dan maar verder door de stad en was ondanks alles toch dankbaar dat het meisje me J. Cole had leren kennen en het liedje nu uit mijn koptelefoon kwam. Op dat moment kruiste ik een ander meisje van een jaar of zes. Ze draaide rondjes op straat – ze wilde haar rok laten wapperen – ze droeg een witte bloemenkrans. Op een dag zal zij ook wel eens triest zijn over al de dingen waar ze al dan niet tot door zal dringen. Dat was de reden dat we even lachten naar elkaar.

Joseph Bellows, two women 1966

Joseph Bellows, two women 1966

Een gedachte over “Meisjes

  1. Je weet tot je eigen complexiteit door te dringen. Da’s al veel meer dan de meeste mensen kunnen. Keep up the good writing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s