SILENCE IS SEXY

Ik ben in Parijs op bezoek bij één van mijn minnaars. Van vrijdag tot zondag hebben we amper een woord met elkaar gewisseld.

En dat is goed, er zijn nog veel meer communicatiemiddelen dan de taal, zoals bijvoorbeeld de liefde bedrijven.

De band ‘Einstürzende neubauten’ (nieuwbouw die op instorten staat) zingt ‘Silence is sexy’, en ze hebben gelijk. Zowel over het feit dat er vele dingen op instorten staan als over de stilte.

Op zaterdagavond trekt hij op een dwangmatige manier van zijn zelfrolsigaretten en kan ik de flessen rosé die hij leeg drinkt niet meer tellen. Hij vertelt me dat hij reclamefilmpjes maakt voor Eurosport en in de weekends drank en drugs nodig heeft.

Ik zou hem willen troosten, maar vind er de woorden niet voor.

Op zondag gaan we naar het Picasso-museum. Hij vraagt me naar mijn werk en ik vertel hem dat ik een theatervoorstelling heb gemaakt over onmogelijke liefdes. Hij zegt: ‘ik ben ook onmogelijk.’

Ik zeg dat het over meer gaat dan de onmogelijkheid. Dat ik op zoek ben naar de onthulling van ons intieme leven, als een biecht. Hij zegt het nog eens: ‘ik ben onmogelijk.’

Even later tikt hij op mijn schouder en wijst hij naar een quote van Picasso die op de muur staat van het museum:

In the past I have refused to exhibit for years at a time. I didn’t even want my paintings to be photographed. But I eventually realised I had to exhibit – lay myself bare. This requires courage. Each painting is a vial full of my blood. That’s what it was made from.

Ik lach naar hem en heb het gevoel dat hij begrepen heeft naar wat ik op zoek ben, in mijn werk, in mijn leven.

‘Wat vond jij van de tentoonstelling?’ vraag ik hem. Hij zegt me dat hij er niets van kent, dus niets over kan zeggen. We zwijgen weer.

Thuis aangekomen gaan we weer in zijn bed liggen. Ondanks de sexy stilte vervelen we ons dood. Ik lees de digitale krant op mijn smartphone. Ik lees dat de merels aan een moorddadig tempo aan het sterven zijn en dat we er niets aan kunnen doen. Ik lees nog wat andere artikels waarbij ik op het eerste zicht totaal geen idee heb wat ik eraan kan doen.

Over de krant gesproken. Ik kreeg gisteren een mailtje van hen. Ze hadden me gevraagd om een proefcolumn op te sturen, ze vonden hem wel goed, maar vroegen zich af of ik ook over andere thema’s kan schrijven dan de liefde.

Even nadenken.

Ja, dat kan ik.

Ik zou over de merels kunnen schrijven, de maan, de zon, de onmogelijkheid, de kosmos, de stilte, geestverruimende thee, wankele nieuwbouw, de voordeligste fitnessclub in de Benelux, chia-zaad, ecologisch verantwoord vervoer en/of voedsel en potentiële terroristische acties. Maar ik heb er op dit moment voor gekozen om te schrijven over de liefde. In al haar facetten. Liefde, seks, obsessie en intimiteit. En tederheid. Dat is ook nodig, af en toe een beetje tederheid.

Of dat oké is?

Ook hier blijft het stil.
Ik wacht nog steeds op een antwoord.

Pablo Picasso, Portrait of Dora Maar, 1937

Pablo Picasso, Portrait of Dora Maar, 1937

3 gedachten over “SILENCE IS SEXY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s