Mannen

De meeste mannen houden hun broek aan als ze bij me in bed liggen. Met mannen bedoel ik dan geen geliefden. Gewoon mannen, toevallige passanten, waar ik iets langer naar kijk dan de gemiddelde drie seconden.Eén van die mannen zei me, toen hij op me lag, dat ik alleen moest vrijen met een man die me echt graag zag. Ik wilde hem zeggen dat ik de voorbije jaren niets anders gedaan had dan dat, dat ik heb proberen beminnen als een gek, dat ik nog altijd de breuk met de Kroaat aan het proberen verwerken ben en dat ik mijn onmogelijke liefde, J, nog altijd verschrikkelijk mis. Deze onmogelijke liefde, waarmee ik de Kroaat bedrogen heb, die alles wat werkelijk kon zijn of tot een andere mogelijke liefde kon leiden, kapot maakte.

Met de Kroaat heb ik ook geen contact meer omdat hij niet wil dat ik over hem schrijf. Hij noemt me een ego-exhibitionist en vroeg me om te kiezen tussen onze band of mijn schrijven. Het vreemde aan de zaak is dat hij Kroatisch is en dus geen Nederlands spreekt. Ja, beste lezers, er bevindt zich een spion in ons midden. Graag richt ik mij tot de vertaler of vertaalster van mijn teksten, die helaas in het verleden fouten heeft gemaakt, anders zou hij niet op deze vijandige manier reageren. Noot aan de vertaler: zeg de Kroaat dat elke letter over hem nodig is, omdat ik van hem hield, en wie weet, nog van hem hou. Noot 2 aan de vertaler: gelieve uw werk serieus te nemen. Indien ik er achter kom dat mijn boodschap niet met de nodige liefde en humor wordt overgebracht, zal ik helaas genoodzaakt zijn om juridische stappen te ondernemen. Want zoals u begrijpt, hangt ons contact hiervan af, en dat is me heel wat waard. Ik herinner me dat ik met de Kroaat in de auto zat en dat ‘Michelle’ van The Beatles door de radio klonk. Ik vroeg hem ‘denk je dat Michelle ooit boos is geweest op The Beatles omdat ze dat liedje over haar schreven?’ Hij lachte. 


Die man, de toevallige passant, lag dus op mij met zijn broek aan, en zei dat hij niet met me wilde vrijen.
‘Wat doen we nu dan?’ vroeg ik hem.

Op 31 december 2015 had ik de laatste vrijpartij met J. Als beesten beminden we elkaar, hij gaf me een allesoverheersend, overrompelend orgasme. ‘Gelukkig Nieuwjaar’ zei hij, toen we klaar waren. Ik las hem een brief voor die niet van mij was, maar die ik in een boekje van Anna Carlier had ontdekt. Ik las op de rand van het bed: Ik denk ook vaak: waar verdoen wij onze tijd aan? Ons wachtend en wezend leven duurt al niet erg lang. Ik wil niet meer ‘wachten’, ik wil bij u zijn. Ik wil niet meer ‘wensen’, ik wil ‘wezen’. Ook al komen daar dan andere lusten bij… laat dat zo ‘zijn’. Ik heb nooit uw vrijheid willen wegnemen. Het is zelfs onbenullig om mij dat voor te stellen, dat ik dat zou willen.

J. zei dat het leek alsof het mijn woorden waren, alsof ik ik ze voor hem had geschreven. Ook aan de Kroaat schreef ik brieven. Ik schreef hem dat als je goede teksten wil schrijven, je ongehoorzaam moet zijn aan iedereen die je zijn wil oplegt. Sindsdien negeert hij me, en verlang ik nog steeds naar een gesprek. Wat een zinloos dilemma: mijn schrijven of ons contact. We verliezen allebei onze eer, hij omdat ik nog steeds over hem schrijf, (onze wereld is tenslotte toch al geschept, daar hoef ik hem niet meer voor te zien) en ik, omdat ik niets meer van hem weet en mag weten.

Vraag aan de vertaler: zou u na het voorlezen van deze boodschap, de Kroaat grondig willen analyseren en als u het kan, zelfs doorgronden? Let erop wat deze vertaling met hem doet, praat met hem, voel hem, en kijk hem desnoods diep in de ogen. En kan u me dan alstublieft precies vertellen, wat dit alles in hem teweeg heeft gebracht? En als u dan besluit weer naar huis te gaan, kan u hem dan even terzijde vragen of hij contact met me wil opnemen? U kan altijd zachtjes zingen met de woorden: 


Michelle, ma belle

These are words that go together well

My MichelleMichelle, ma belle

Sont let mots qui vont 

Très bien ensemble

Très bien ensemble 

2 gedachten over “Mannen

  1. Ik droom wel eens van een relatie waarbij een vrouw haar vertrouwen zich niet laat beïnvloeden door derden maar mij gewoon direct vraagt waar het opstaat. Hierbij lijkt een vertaler het gif in een relatie te zijn. communiceer toch 1 op 1 vertrouwen geven is vertrouwen krijgen, iets wat bij liefde zo wezenlijk is…..Janco

  2. Mooi geschreven, graag gelezen. Schrijven over jezelf is niet de makkelijkste (literaire) weg om te volgen, maar soms kun je niet anders. Gewoon blijven schrijven. Ik lees geen exhibitionisme, enkel een oprechte stem die een al even oprecht verhaal vertelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s