COLD TURKEY

Hallo P.,

Ik had voor ons afscheid de ‘coldturkeymethode’ in gedachte. Ken je dat? Dat is een methode waarbij je in één keer stopt met iets of iemand waar je verslaafd aan bent. Als een isoleercel zonder shot. Het is iets Amerikaans. Ik moet er wel bij zeggen: het is een omstreden methode. Sommige wetenschappers vinden het inhumaan en onverantwoordelijk om plots, zonder hulp, met een verslaving te stoppen. Ik vind het zelf ook iets barbaars hebben, maar denk jij ook niet dat het goed is voor de mens om af en toe geconfronteerd te worden met ontwenningsverschijnselen? Afkicken. En op een dag zullen we weten, wie of wat we echt nodig hebben.

De vorige alinea heb ik vooral voor mezelf geschreven. Ik weet allang dat jij je niet meer wil wentelen in een liefde die alleen maar wankelt op illusie, fantasie en manie. Een verhouding die alleen zou overleven in een chalet op een onbestaande berg in een niemandsland. Een fles Ricard op ons terras en een schaap in onze tuin. En een bad op zolder, met gouden pootjes. Drie dagen in een veel te heet bad liggen. En dan lees jij me voor uit Godverdomse dagen op een godverdomse bol, omdat het je lievelingsboek is, en dan veranderen we met een zwarte marker de oorspronkelijke titel in Buitengewoon genotvolle dagen op een buitengewoon genotvolle bol, hangen we het boek boven ons bed, en weten we elke morgen volgens welke overtuiging we zullen leven.

Even een afkicktip, de serie Top of the Lake kijken helpt. Vooral het liefdeslijntje biedt troost. Detective Robin leert een waanzinnig aantrekkelijke man kennen die bij elk probleem komt opduiken als een Deus ex machina. Als Robin instort vangt hij haar op, als Robin bedreigd wordt in het midden van een meer komt hij haar bevrijden op een reddingsbootje, en zelfs als Robin uit de WC komt, wacht hij haar op, buigt zicht nederig neer op zijn knieën en begint haar gulzig te bevredigen. Opwindend beeld hé? Liefde zit niet in de afwezigheid, P. Waarom wordt er altijd zo romantisch en heroïsch gedaan over het hunkeren naar het onmogelijke en het afwezige? Liefde is juist aanwezigheid. Liefde is een reddingsbootje dat altijd paraat staat. Daar ben ik, denk ik, toch bijna 92 procent zeker van.

Over heroïek gesproken, ik was enkele dagen geleden op een feestje in een antikraakpand. Het was er hip, koel en afstandelijk. Niemand vroeg me wie ik was, wat ik deed, of hoe het met me ging. Ik heb een paar sigaretten gerookt met een jongen op het dak. Ik deed alsof ik naar hem luisterde, ik deed alsof ik lachte, ik deed alsof ik een gebalanceerd emotioneel leven leidde, maar kon alleen maar denken: wie gaat mij hier in godsnaam redden? Na 4 uur en 20 minuten ronddwalen, kwam ik tot de conclusie: oké, niemand gaat mij hier redden.

Ik ben het daar zo zelfzeker mogelijk afgetrapt, P. Ik hoef geen hulp en al zeker niet van hippe vogels. Ik vecht wel voor mijn eigen paradijs. Ik nam me voor om die nacht op eigen kracht 35 kilometer naar huis te stappen. Gewoon als statement tegenover dit universum. Uiteindelijk ben ik van de antikraaktrap gestruikeld en heb ik na 1,6 kilometer wandelen een taxi besteld. Maar dat maakt niet uit, het is het statement dat telt.

Er is dus hoop. Ik bedacht me trouwens net: als ik met jou kan stoppen, P., dan kan ik nog veel meer. Ik ga leren ontbijten met chiazaad, ik ga een badeend adopteren voor het goede doel, ik ga een nieuw orgasme uitvinden, ik ga Admiral Freebee ten huwelijk vragen en ik ga muziek maken met een tsjirpend krekelkoor.

En ik ga hopen, blijven hopen, dat we ooit, op een dag, een klein vermoeden krijgen van wie of wat we echt nodig hebben. Ik denk dat het uiteindelijk niet zo veel zal zijn: een fles Ricard, een schaap in onze tuin. En een bad op zolder, met gouden pootjes. Of nee, vergeet dat bad, voor mijn part kunnen we ook eindigen in een koude modderplas op een godverdomse berg in een godverdoms niemandsland. Wat jij wil, P.

Een gedachte over “COLD TURKEY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s