Notitiebriefje dat ik op een zonnige herfstdag aan mijn huisgenoot schreef en op de keukentafel liet liggen

Hoi Sandra,

Sorry dat de afwas er nog (steeds) staat. Ik weet dat ik je deze ochtend had beloofd om niet naar België te vertrekken zonder alles op te ruimen. En nu ben ik dus volstrekt het tegenovergestelde van plan. Sorry, ik voel me er ook niet goed bij, maar het ging niet. Ik denk dat ik ziek aan het worden ben. Ik bedoel dan fysiek ziek. Waarschijnlijk het begin van een amandelontsteking. Ik dacht, ik zeg er maar bij dat het fysiek is. Naar het schijnt hebben mensen die mentaal ziek zijn ook niet meer de fut om af te wassen. Ze komen hun bed zelfs niet meer uit. En daardoor worden die mensen nog depressiever. Mijn moeder zegt dat het een vicieuze cirkel is: eerst word je depressief, dan word je werkloos, en daarna word je nog depressiever omdat je te veel tijd krijgt om na te denken.

Stel je eens voor, Sandra, een leven lang in de afleiding. Het leven als een jolige excursie. Wij met z’n allen in een gele hippie bus, die maar blijft doorrijden langs magische bossen, all-in hotels en recreatieparken. Terwijl ik soms denk: laat ons toch met z’n allen schuilen in een miezerig, betonnen tussenstation. En elkaar daar vastpakken.

Maar even terug naar de kern. Het zou kunnen dat je wat koffievlekken op de keukenvloer (en op het plafond) opmerkt. De Italiaanse koffiekan was zo heet dat hij plots uit mijn handen glipte. In een mum van tijd transformeerde onze keuken in een Douwe Egberts fabriek met een emotional breakdown. Ik was zo woedend op die koffiepot dat ik hem uit het raam heb gezwierd. Sorry, ik weet dat hij veel voor jou betekende (en dat ik mijn emoties beter moet leren controleren). Het was je mooiste herinnering uit die romantische reis in Verona, maar probeer te denken aan dat tussenstation, Sandra. Italiaanse plezierreisjes worden overschat. Stilstaan bij een bushalte op een regenachtige zondag in één of ander vergeten West-Vlaams dorpje. En wachten, wachten, wachten op iets of iemand die je meeneemt. En daar weemoedig bij glimlachen. En dán iemand die teruglacht. Dat is pas genieten.

Ik voelde me zo schuldig over die koffiepot dat ik een half uur onder de ijskoude douche ben gaan staan. Daarna ben ik naakt op bed gaan liggen. Ik verlangde naar rust. De lucht die mijn lijf droogt. Kijken naar elk druppeltje dat langzaam verdampt. Even niks. Ik heb het welgeteld drie minuten volgehouden. De afleiding is een verslaving.

Heb jij soms ook het gevoel dat je op iets wacht waarvan je niet weet wat het juist is, Sandra? A la recherche du temps perdu. Ik vond het zo mooi dat je dat zei… Dat er zoveel gebeurt als er niets gebeurt.

Sorry voor de rommel.

Liefs,

Julie

3 gedachten over “Notitiebriefje dat ik op een zonnige herfstdag aan mijn huisgenoot schreef en op de keukentafel liet liggen

 1. WEST-VLAANDEREN

  Dun lied donkere draad
  land als een laken
  dat zinkt.

  Lenteland van hoeven en melk
  en kinderen van wilgehout.

  Koorts en zomerland wanneer de zon
  haar jongen in het koren maakt.

  Blonde omheining
  met de doofstomme boeren bij de dode haarden
  die bidden ‘Dat God ons vergeve voor
  wat hij ons heeft aangedaan’.

  Met de vissers die op hun boten branden
  met de gevlekte dieren de schuimbekkende vrouwen
  die zinken.

  Land, gij breekt mij aan. Mijn ogen zijn scherven.
  Ik in Ithaka met gaten in mijn vel,
  ik leen uw lucht in mijn woorden.
  Uw struiken uw linden schuilen in mijn taal.

  Mijn letters zijn: West-Vlaanderen duin en polder.

  Ik verdrink in u,
  land. gij wordt een gong in mijn schedel en soms
  later in de havens
  een kinkhoorn: mei en kever. duistere lichte
  aarde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s