Nederland – Denemarken: 0 – 1

Mijn Maastrichtse keuken, 16u30.
Ik heb een Nederlandse man op theevisite. ‘Hoe ziet jouw ideale avond eruit?’ vraagt hij me. Hij heeft een oranje polo aan. Zoals de meeste mannen is hij een voetbalfanaat. Hij zegt dat dit een ‘controlevraag’ is. Heeft hij dit in een verleidingsgids gelezen?
Hij bekent.
Controlevragen tasten af of de andere partij geïnteresseerd is.

‘Mijn ideale zaterdagavond bestaat uit een glas prosecco en een goed gesprek, waarbij je niet weet waarop het uitmondt’ antwoord ik. Ja dat zeg ik letterlijk. Wat een vreselijke repliek. Ik herpak me ‘maar aangezien jij vanavond naar het voetbal gaat kijken, zal ik een ander slachtoffer moeten uitzoeken.’
Dit is mijn controlevraag.

Hij kijkt me star aan. ‘Waarom zou ik naar het voetbal kijken als ik met jou een glas prosecco kan drinken?’ Ik zet een vinkje achter mijn controlevraag. Een vinkje achter een dromerige, slapeloze nacht die de realiteit zal overstijgen.

Mijn Maastrichtse gang, 17u.
Hij kust me vurig en intens. Een topspits. Mijn lippen zijn de krijtlijnen van mijn mond die een goal is geworden. Plots duwt hij me weg.
Een tackle.
Hij raast van de trap en zegt ‘sorry, maar nu moet ik er echt vandoor, het voetbal begint zo.’

En daar sta ik. Met alleen een vinkje in mijn handen. Slachtoffer van de verleidingsgids, onder het hoofdstuk ‘aantrekken en afstoten.’

Een rotstreek en toch opwindend. Want straks als hij terug voor m’n deur staat, zal ik hem afsnauwen, een gele kaart geven, maar hem toch weer op het veld laten. Dan speel ik verder als een schwalber*, ik stel mij aan, terwijl ik nog niet eens ben geraakt.

Douglas Coupland schrijft dat het eigen is aan de 20-jarige vrouw. Ze heeft een teveel aan innerlijke brandstof die verbrand moet worden: ‘Gebruik me! Dump me! Neem me! Laat me bizarre dingen doen! Poppers! Zwepen! Hou van me! En wijs me weer af!’ Dat schreeuwt die vrouw, in een verlaten bos, smachtend naar een echo die hetzelfde terug schreeuwt.

Dramatisch lig ik als een mislukte diva op mijn Ikea divan. Nog nooit voelde ik me zo verwant met het Nederlandse vaderland, onder de emotie ‘verloren’. Ik stuur hem na de wedstrijd een smsje.
Een rode kaart.

* Schwalbe is een uit het Duits afkomstige voetbalterm. Met de term wordt een actie aangeduid waarbij een speler simuleert het slachtoffer te zijn van een overtreding. Hiermee hoopt de speler een strafschop of vrije trap toegekend te krijgen.

2 gedachten over “Nederland – Denemarken: 0 – 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s