Niks doen

U heeft de 10 miles gelopen. U heeft uzelf bewezen dat u een driegranendieet kan volhouden. U bent in staat om uw neus te raken met het puntje van uw tong. Wacht u op een nieuwe uitdaging? Dan heb ik misschien iets voor u. Doe eens niks. ‘Oh, maar da’s makkelijk’ zie ik u al denken.

Maar doe eens niks. Op uw eentje. Zonder schuldgevoel.

Dat is heel ingewikkeld.

Vandaag ga ik niks doen. En dat is, in een wereld waarin schuldgevoelens worden gekweekt als goedkope kamerplantjes, niet evident. Maar ik doe het gewoon. En elk schuldgevoel zal ik venijnig de nek omwringen door mezelf lief en zachthandig toe te fluisteren je hebt het verdiend.

Oké, we gaan eraan beginnen.

Bij het niksen is het belangrijk om in pyjama te blijven, zonder te douchen. Ik maak dus geen frisse indruk, maar dat heb ik verdiend. Al niksend ga ik aan tafel zitten en toast ik 2 sneetjes brood. Pas bij het tweede sneetje brood zie ik dat het brood beschimmeld is.

Ik zie mezelf in een pyjama die ik al van m’n 12de draag – een te grote witte T-shirt met Pink Panter erop getekend – met een harige toast in mijn handen en een groene schimmel in mijn maag. Ik vraag mezelf af: waarom kan ik niet – zoals in die reclames van Kellog’s Special K – op een hippe manier niks doen?

Je hebt het verdiend.

Ik refresh mijn Facebook. Iemand heeft zijn cappuccino gefotografeerd. Een statusupdate verkondigt een intelligente kritiek over een maatschappelijk probleem. En wat doe ik? Niks. Misschien moet ik me inschrijven in een vrijwilligerskamp in Soedan.

Je hebt het verdiend.

Ik kijk naar een film van Gus Van Sant. In Restless zijn twee mensen verliefd. Ze niksen in het park aan de fontein, ze niksen in geheimzinnige kraakpanden en op de koude stoep liggen ze uren lang verstrengeld in elkaars lichamen. Als je verliefd bent is het romantisch om te niksen.

In mijn niksoord ‘de Zetel’ ben ik ondertussen omsingeld door een x-aantal verfrommelde Côte d’Or Mignonnettes papiertjes.

Je hebt het verdiend.

Ik denk aan Tom Barman, die laatst in een interview zei:
als je niks doet
gebeurt er iets vreselijks
namelijk:
niks

5 thoughts on “Niks doen

  1. Even geleden dat ik hier was. Maar je kan het nog altijd; buiten dat niksen, ook nog eens een zalig stuk neerschrijven waar ik zo van geniet tijdens… het niksen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s