Aankondiging van mijn debuutroman

Stand van zaken: ik ben 24 jaar en ik ben al 6 jaar niet in staat om een vaste relatie aan te knopen. Vooral mijn vader maakt zich daar zorgen over. Als ik thuis de zoveelste Kinderbueno naar binnenwerk, om de leegtes van mijn soms opkomende eenzaamheid op te vullen, vraagt hij me ongerust ‘ga je nu wéér naar zoet grijpen?’ Hij maakt zich zorgen over mijn figuur en mijn aantrekkelijkheidsgehalte. Dat vind ik op zich wel lief.

Eerst dacht ik dat het door mijn afwijking, bindingsdrangst* kwam dat ik niemand kon krijgen, maar na enkele jaren vol zelfreflectie heb ik inzicht gekregen in mijn probleem: ik kan alleen verliefd worden op schrijvers.

Ik ben het type vrouw dat graag filosofeert aan de toog. Ik wil ons ondoorgrondelijke brein kapot analyseren, intense emoties ontrafelen en ingewikkelde vraagstukken oplossen die onze wereld kunnen verbeteren. Ik heb een hekel aan dat kwekkebekken over niets. Ik wil confrontaties, onthullingen en geheimen. De gemiddelde caféganger heeft daar meestal geen zin in. Na een lange week op kantoor houdt hij het liever leuwk en luchtig. Liefst niet te zwáár. Als ik dan op mijn aller verleidelijkst een emotioneel geladen semi-intellectueel pleidooi voer, wimpelen die mannen mij genadeloos af. Ze snoeren mij de mond en duwen me op de dansvloer.

De rest van de avond sta ik dan ongemakkelijk en in een afremmend overbewustzijn danspasjes uit te oefenen.

Daarom blijf ik de laatste tijd gewoon thuis met een boek. Dan verdiep ik me in de literatuur van Grunberg, Giphart en Coupland. Stuk voor stuk schrijvers waarop ik smoorverliefd zou kunnen worden. En dan moet u weten, die mannen, die zien er niet uit! Die zijn lelijker dan een gepensioneerde chihuahua, een communistisch bouwwerk of een Fiat Punto Grande. Maar de humor, de filosofie en hun observaties bezorgen me een goddelijk voorspel. Schrijvers, het zijn mannen waarvoor ik naakt op bed ga liggen en zeg: doe met me wat je wil.

Maar waar – in godsnaam – zitten al die schrijvers verstopt? je vindt ze in 100.000 oplagen in de Fnac maar je komt ze nooit tegen op café! Die leiden een kluizenarenbestaan achter hun schrijftafel.

De schrijftafel, de heilige plek waar hij tot al die slimme inzichten en metaforen komt die mij naar hogere sferen leiden. De schrijftafel waarop ik de liefde met hem zou kunnen bedrijven, tussen de potten Oost-Indische zwarte inkt en het geritsel van de manuscripten.

Gelukkig is er hoop. Doorheen het hele jaar is er één happening waarvoor al die schrijvers uitzonderlijk de deur uitgaan: hét boekenbal in de Amsterdamse schouwburg. Daar krioelt het van de literairen. Als een geheime zee vol siervissen. Als een magische moestuin vol verse aardbeien. Als een exclusief reservaat vol getemde geile tijgers.

Het wordt dus dringend tijd dat ik mijn debuutroman schrijf. Want voor iedereen geldt dezelfde regel: no writer, no entry. Life is a bitch.

Ik heb een antieke schrijftafel besteld via eBay. Ik kom de deur niet meer uit vanaf nu. Ik heb ook nog een zwarte kat uit het asiel laten overbrengen, gratis en voor niets. Die zal mij van strelingen en aandacht voorzien tijdens deze sombere, eenzame dagen op mijn zolderkamer. Ik word schrijfster. Met een beetje geluk krijg ik dan een uitnodiging voor hét boekenbal 2013.

Ik, op de rode loper in een cocktailjurk met een glas rosé champagne. Ik, die een beklijvende roman schreef over het post-romantisch feminisme. Ik, die knipoog naar een lelijke schrijver.

Er is alleen één ding waarvoor ik doodsbang ben. Dat, als ik dan uiteindelijk, na al die moeite, met een schrijver aan de praat raak, deze afwimpelend zegt: ‘sorry, het was een lange week achter de schrijftafel. Hier hou ik het liever leuwk en luchtig.’

Verklarende woordenlijst:
*Bindingsdrangst: Dit ingewikkelde verschijnsel uit zich in het meteen vastklampen aan een persoon wanneer er symptomen van verliefdheid optreden. Door allerlei hormonen worden de hersenspinsels geteisterd door extreme controledrang en panische verlatingsangst. Het lichaam vraagt elke seconde van de dag een bevestiging van de ander zijn liefde. In de overige milliseconden wordt er, reeds na de eerste date, gefantaseerd en gespeculeerd over samen wonen, een zwarte kat en een samenlevingscontract. Dit wordt doorgaans als afschrikwekkend ervaren door de tegenpartij.

12 gedachten over “Aankondiging van mijn debuutroman

 1. Een vrouw die begint te toogfilosoferen over hoe onze toenemende kennis over die toekomst, leidt tot een grotere bezorgdheid en bij velen verlammende angst voor diezelfde toekomst, zich uit in het werk van Coupland, kan mij steeds in bed lullen.

 2. Juul, ik houd van je. Als ik lesbo was, was je de mijne. Benieuws naar je debuut roman. Het gaat groots worden. Kus je steun toeverlaat van R1

 3. Julie….mooi beschreven, echt zoals je bent. De (h)eerlijke romantische feministe. Zo blijven ademen Julie. Blijf zoals je nu bent….als een diamant….. Schenk aandacht maar blijf zoeken naar die medemens of schrijver die met hun hart spreken. Ondanks jouw hersenspinsels die geteisterd worden door extreme controle, drang en panische verlatingsangst blijven we maar al te graag jouw vriend. Ook ik schrijf en ben o.m. columnist, ook al wonen we in die prachtige omgeving van Utrecht………..Wij wachten je met veel plezier op bij de landgrens om met liefde en open armen het debuutroman in ontvangst te mogen nemen als gereed is. Het zal, gezien jouw schrijfstijl, beslist een bestseller worden………..

 4. Halleluja: er is hoop voor je. ‘Slechts’ een boek schrijven en je vind ‘em 😉

  PS: ik ben ook jaren manloos geweest. Er is mij zelfs gevraagd of ik lesbienne was. Of frigide. Ik was gewoon graag alleen. Die optie was ondenkbaar voor de meeste mensen.

 5. Via de algemene wordpresspagina hier terechtgekomen. Proficiat, ik ben al veel blogs gaan lezen, maar dit is de eerste die ik bijzonder indrukwekkend geschreven vind. Ik blijf je zeker volgen!

 6. Lieve nicht, ga er gewoon voor!!!
  Je hebt humor, fantasie en op de koop toe ben je wijs!
  Ik koop je eerste 100 boeken!
  Je inspiratiebron 😉

 7. Dat heb je mooi beschreven! Jij kan goed schrijven dus dat boekenbal komt er wel! Ik hoop je weer eens te zien optreden in Utrecht.. of anders ga ik ook eens achter de schrijftafel en dan tot het boekenbal haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s