De poëtica van het leven

De poëtica van het leven, wie zal die ons geven? Het is vast niet de eerste keer dat u dit hoort, maar naar het schijnt biedt het kapitalistisch systeem toch bitter weinig kansen op geluk. Koop nu voor 9,90 Euro het zelfhulpboek Hoe leef ik in de flow van het leven? of ga als de bliksem naar de nieuwe theatervoorstelling van Peter De Graef, Boiling frog, uitgevoerd door Toneelgroep Oostpool. Ik raad u aan om het tweede te doen.

Als u de moed vindt om u te verplaatsen naar een culturele activiteit, maakt u kennis met de familie Berkema. Hoewel we ons in het jaar 2017 bevinden is de woonkamer oubollig. De stilstand van het leven is hier verborgen in het decor. De familie Berkema doet al 264 jaar in keramiek zonder veel innovatie. Er liggen plannen voor nieuwe productietechnieken te lonken, maar uiteindelijk worden deze revolutionaire ideeën niet doorgevoerd. Er heerst een weigering tegenover de vernieuwing. Op die manier wordt onze apathische houding tegenover het huidige systeem, namelijk het kapitalisme, bekritiseerd. ‘Het begrip geluk is vervangen door koopkracht.’ Economie is onze nieuwe religie en dat heeft een destructief effect. ‘Durf van je plek te komen!’ luidt het.

Verandering vraagt daadkracht. De personages uit Boiling frog willen een revolutie, maar beschikken niet over het lef om grote stappen te zetten. Een beetje zoals het nu is, velen zijn tegen het kapitalistisch systeem en de uitbuiting van de minderbedeelde, maar buiten Oxfam-biosap te drinken, doen de meesten niets. Logisch, er is ook geen duidelijke nooduitgang die ons buiten het systeem leidt.
Na enige tijd is er dan toch sprake van een heldendaad op het toneel. En zoals dat bij elke revolutie geldt, moet er iemand buitenspel worden gezet. De tiran van het gezelschap wordt monddood gemaakt. Na deze ‘overwinning’ staat iedereen er wat onwennig bij. Een aanval plegen is makkelijk, een alternatief zoeken is ingewikkeld.

Als je een kikker in kokend water gooit, schrikt die kikker zich rot en zal hij zich verzetten tegen de dood. Hij zal spartelen en revolteren. Maar als je het water zachtjes aan de kook brengt, zal de kikker zich zonder enig protest laten opbranden in het kokende water. Een metafoor voor de Westerse manier van leven. We hebben ons aangepast aan het kapitalistische model. We zijn verslaafd aan hogere winsten zonder garantiebewijs op geluk. We voeren geen oorlog meer, we wachten niet meer op God. Waar staat ons leven nog voor?

Het keukenmeisje filosofeert ondertussen over het ego en geeft ons een tip: gedachten moet je nauwkeurig ordenen in je hoofd, plak op elke gedachte die je hebt een etiketje. Ik huiver op mijn stoel en hoop dat ik niet al te veel levenslesjes zal krijgen à la Eckhart Tolle, onze nieuwe God, die in zijn bijbel – euh excuseer – boek, een nieuwe aarde, pleit voor een egoloos bestaan in de kracht van het nu. Wat mij betreft, een utopisch model van leven, waar je uiteindelijk meer stress van krijgt dan hoop. Ik verdenk De Graef erop dat hij dit boek wel heel aandachtig heeft gelezen.

De voorstelling Boiling frog, geeft me daarentegen geen stress, maar hoop. Dankzij een filosofische tekst, een ijzersterke cast en een strakke regie worden onze hedendaagse wetmatigheden op een confronterende, tragische en hilarische manier in vraag gesteld. Het resultaat is een satire op de tijdgeest. Verwacht geen uitkomst, geen alternatief, geen verbanddoos of een flow. Met een beetje geluk verlaat je de zaal met een buisje zwarte inkt, daarmee schrijf je dan hooguit enkele regels voor de poëtica van het leven.

http://www.toneelgroepoostpool.nl/Voorstelling-70271-Boiling-Frog.aspx

Een gedachte over “De poëtica van het leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s