Verboden te verwachten

Weet je wat ik nu eens vervelend vind? Als iemand tegen mij zegt “probeer niet te veel te verwachten.”

Meneer Van Dale over het woord ‘verwachten’: “waarschijnlijk achten dat iets gebeurt.” Met andere woorden, ik vind het dus heel lastig als iemand tegen mij zegt: “probeer niet te veel te achten dat iets waarschijnlijk gebeurt.”

Ik beken, ik ben iemand die nogal veel verwacht van het leven, het is in mijn ogen te lezen. Mensen (en vooral mannen) worden daar wel eens bang van. Want verwachten is taboe, het is not done om te verwachten, mensen die verwachten eisen te veel. Verwachten schrikt af. Verwachten is zelfs onbeleefd!

De vakantieperiode is het moment bij uitstek om dingen te verwachten. Heel de zomer ligt voor ons en alles is nog mogelijk. Het is alsof je het decor der verwachtingen cadeau krijgt. Dan zit ik bijvoorbeeld naast een man aan een prachtig strand bij de opgaande zon die schittert in de woeste zee, kijk ik heel lief in zijn ogen, en nog voordat ik een woord kan uitbrengen zegt hij “probeer niet te veel te verwachten.” Vervolgens kust hij mij, maar nog voordat dit gebeurt herhaalt hij nogmaals de vertederende zin “niet te veel verwachten hé.” Vertel ik later aan mijn vriendinnen dat ik romantisch aan het strand heb gezeten, concluderen zij: “ik zou niet te veel verwachten.”

Verwachten is een uit de hand gelopen enthousiasme, dat uitkomt bij een teleurstelling. We kennen allemaal de wijsheid, bedacht in het jaar 600 voor Christus, door een zeer belangrijk filosoof: “als je niet te veel verwacht, kan het alleen maar meevallen.” Teleurstellingen zijn uit den boze, maar vooral: confronterend. Probleem is echter, ik kies er niet voor om iets te verwachten. Het sluipt in mij, als een klein zoemend stemmetje dat me veelbelovende beloftes influistert. Dat stemmetje zit vastgeroest in mijn brein, ik kan het dus onmogelijk plattrappen. Net zoals je je tong ook niet kan uitschakelen zodat ze niet meer proeft. Je zegt toch ook niet “probeer niet te veel te proeven”?

Daarom zou ik iedereen vriendelijk willen vragen, om dat vervelende zinnetje “probeer niet te veel te verwachten” niet meer uit te spreken. Nooit meer. Het ontmoedigt en het stelt teleur. Gewoon niet meer zeggen, want niemand kan er iets mee. Hou het voor jezelf.

Zo, dat heb ik even klaar en duidelijk op een rijtje gezet. Dan kan ik nu tot mijn uiteindelijke boodschap komen: ik wens jullie allemaal een leuke vakantie toe vol fruitige cocktails, vakantieliefjes die uiteindelijk de ware blijken te zijn, een zon die niet verbrandt, hemelsblauwe lucht, een fles rozé cava van 5 euro (bij Aldi) die ontkurkt wordt aan de Schelde, een vertederend gesprek, het perfecte vakantieromannetje en oogverblindende uitzichten op exclusieve vakantieplekken. En als je bij het pakken van je koffers iemand hoort zeggen “probeer niet te veel te verwachten van je vakantie, want dan valt het meestal tegen”, duw hem of haar dan genadeloos kopje onder. Het zal niet tegenvallen, het zal meezitten! Vervul de verwachting! Proef de verwachting! Probeer juist zoveel mogelijk te verwachten! Verwachtingen bieden hoop. De troost op de teleurstelling komt vanzelf wel, als een briesje op een te heet strand.

Ik wens jullie allemaal de zomer van jullie leven!

4 gedachten over “Verboden te verwachten

  1. YES!!!!!! Gij geeft mij hier ineens een hoop inspiratie! ( maar ik ga er wel niet te veel van verwachten, haha!)
    X

  2. Dit is werkelijk een artikel naar mijn hart. “Verwacht niet te veel” is een quote die al je kinderlijkheid en verwondering in een klap wegneemt en wordt dan ook alleen uitgesproken door stugge levenloze mensen die alleen in een patroon kunnen denken.
    Free Yourself! Jij ook een fijne zomer!!

    xx Marly

  3. Ik kocht vanmiddag het magazine de Feeling. Ik blader door naar een interview met Kobe Ilsen, “de kenner die onthult”. De kenner antwoordt op de vraag: “wat is het geheim van een goede relatie?” Kobe geeft daarop een simpel antwoord: “geen verwachtingen hebben, zo vermijd je teleurstellingen. Wat je dan wél krijgt is pure winst waarop je niet had gerekend.” Tot zover het persoonlijk verdedigingsmechanisme van Kobe Ilsen. Er zit wel iets in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s