SGO’s (= Slachtoffers van Gescheiden Ouders)

Mijn moeder is vorige week gescheiden. Voor de tweede keer. Dat is niet makkelijk, nee. Daar zat ze dan op de trappen van het groot Justitiepaleis. Aan het wachten in het zonnetje totdat ze haar ja-woord kon geven. Tussen een 50-tal andere koppels die er ook niet in waren geslaagd om de Belofte na te komen. Voor de geïnteresseerden onder ons, scheiden in het Justitiepaleis kan op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 13u30 en 18u. Per week komen daar gemiddeld 150 koppels over de vloer. Alle leeftijden, alle nationaliteiten.
Dat scheiden valt op zich wel mee. 5 minuten bij de rechter en het is gefixed. Maar dat wachten, dat is vermoeiend hoor. Daar zit je dan naast je toekomstige ex. Ja, en wat zeg je dan tegen elkaar? Wat oncomfortabele stiltes, een handvol verwijten, pijn, spijt, bekentenissen, misplaatste grapjes, een knuffel en een paar scheldwoorden.

Mijn vader doet het ook niet veel beter. Die zit ook al aan zijn vierde poging tot een stabiele, rustgevende, liefdevolle, maar toch spannende en verrijkende relatie.  

Met andere woorden: ik kreeg de vaardigheden van het ideale huwelijk niet met de paplepel in de mond. Mijn eerste woordjes waren naar verluid ‘stief’, ‘co-‘ en ‘lat-‘. Ik maak me dus wel zorgen inzake mijn toekomstig liefdesleven, en besef dat ik mijn voorbeelden elders moet zoeken. Daarom ben ik vorig weekend naar Londen afgezakt voor het huwelijk van de eeuw. Niet per se voor Kate, excuseer, Catherine, aan te moedigen, want die kan me eigenlijk niet veel schelen. Ik heb trouwens altijd al wat wrok en jaloezie gekoesterd tegenover prinsesjes. Ik was vooral geïnteresseerd in die 800.000 superfans die hun tentje hadden opgezet voor de Westminster Abbey, om op die manier zeker te zijn van hun plaatsje op de eerste rij tijdens dit sprookjeshuwelijk. Nachten onder de blote sterrenhemel in de regen en in de kou om dit liefdespaar aan te moedigen. Dat noem ik nog eens toewijding tot de liefde. Zij zijn exact wat ik nodig heb als SGO (= slachtoffer van gescheiden ouders): Liefdesprofeten!

Daar zat ik dan in mijn tentje op de camping tussen al die superfans. Ik had een rood jurkje aan en zwaaide met een grote witte spandoek, met daarop in rode letters “LOVE 4-EVER!!!!”geschreven. Daarna begon de belangrijkste taak van mijn verblijf in Londen: netwerken met de Liefdesprofeten.

Ik ben teruggekeerd met 1.500 E-mail adressen. Voor in het geval dat mijn huwelijk geen sprookjeshuwelijk blijkt te zijn. Voor in het geval dat ik een minnaar neem. Voor in het geval dat ik in een ruzie verstik geraak die niet meer uit te praten valt. Voor in het geval dat ik me te pletter verveel met mijn echtgenoot. Voor in het geval ik op een dag de scheiding aanvraag.

Dan zullen zij tevoorschijn komen. 1.500 Liefdesprofeten, 1.500 superfans der Liefde, 1.500 Die Hards die mij zullen tegenhouden net voordat de rechter de echtscheiding officieel uitspreekt. Met spandoeken, liefdesgedichtjes, zelfhulpboeken, rode vlaggen, liefdesspreuken, prinselijke paarden, glazen muiltjes en witte sluiers. Met als enige wapen chocoladehartjes waarmee ze ons bekogelen in deze zware strijd! Daarna smeken ze ons om het nog eens te proberen. Waarop mijn bijna-ex-man nog eens écht naar mij kijkt. Diep in mijn ogen. En hij kust me. Mijn rechterbeen gaat omhoog, zoals in de films, zoals prinsesjes dat doen. En al die Liefdesprofeten applaudisseren, juichen en pinken een traantje weg. Ze schreeuwen: “VOLHOUDEN!” En we houden vol en we leven nog lang en gelukkig.

Zo, laat dat huwelijk maar komen. Ik ben er klaar voor!

4 gedachten over “SGO’s (= Slachtoffers van Gescheiden Ouders)

  1. Prachtig geschreven Julie. You’ve got talent ! en bovendien uit het leven gegrepen. Brengt tot nadenken. xx Marie-Pscale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s